Voldoende licht, maar wel sfeervol graag!.

 

Als interieurstyliste is verlichting een onderdeel van mijn werk waar echt mijn hart ligt. Loop met mij door een stad en je merkt wat er gebeurt bij een verlichtingszaak……. ik raak letterlijk soms zoek! Heerlijk om de mooiste en nieuwste armaturen te mogen bekijken.  

Maar wat ik als styliste ook vaak van klanten hoor is de opmerking “We hebben echt geen goede verlichting in huis”. Te donker of juist te fel, sfeerloos of juist alleen maar sfeerverlichting……

Via dit blog probeer ik een beetje `licht` te werpen op hoe je de juiste verlichting op de juiste plaats kunt krijgen.

 

Kaarslicht, ik kan echt niet zonder!

In de donkere winterdagen zijn we lekker aan het `nestelen` in onze huizen. Overdag of `s avonds is kaarslicht dan een heerlijke sfeerbrenger. Misschien leuk om even te vergelijken met de andere verlichting; kaarslicht heeft een kleurtemperatuur (=Kelvin) van 1200 Kelvin.  Warm en gezellig!

 

 

Functionele verlichting

Merkte je laatst dat je boven je werk/eettafel eigenlijk licht tekort kwam? Dan is direct, functioneel licht hier de oplossing. Zorg voor hanglampen die rechtstreeks naar beneden schijnen, eventueel gemaakt van een lichtdoorlatend materiaal voor extra sfeer. Deze rotan kappen (van Ikea) heb ik zelf tot hanglampen omgebouwd.

Helemaal gebruiksvriendelijk wordt het als je naast de lichtsterkte ook de kleurtemperatuur (Kelvin) kunt aanpassen aan het moment.

Sfeerverlichting

Om je gehele kamer warm en gezellig te maken kunnen sfeerlampjes niet ontbreken. Hiermee verlicht je ook de donkere hoekjes waar je eigenlijk niet veel zit maar die zo wel bij je kamer worden betrokken en hierdoor een ruimer gevoel geven.

Tafellampjes met licht doorlatende kappen zijn superleuk door de patronen die ze vaak laten weerschijnen op je wand. Gebruik ook hierin altijd de zuinige ledverlichting (al dan niet dimbaar) met een warme kleurtemperatuur.

TIP 1:

Probeer eenheid in je verlichtings armaturen te houden. De verlichting hoeft hiervoor niet allemaal uit eenzelfde serie te komen, maar een terugkerende kleur (bij ons is dat zwart) verbind alle armaturen wel met elkaar.

TIP 2:

Snoeren zijn helaas noodzakelijk maar echt een onrustige ‘no go’ als ze opvallend in het zicht hangen of liggen. Probeer daarom creatief te zijn met bv. het gebruik van een plant of tafeltje als mogelijkheid om deze spelbrekers uit het zicht te houden.

Indirecte verlichting

Op de foto met de bureaulamp maak ik naast het directe licht ook gebruik van een mooi indirect effect. Het direct uitlichten van de zeefdruk is hier erg mooi, maar daardoor wordt ook de wand zelf nog betrokken in het licht. Superfijn licht om toe te passen in je interieur.

 

Hopelijk zijn jullie via dit blog weer wat wijzer op verlichtingsgebied. Maar ik kom ook graag langs om verlichtingsadvies aan huis te geven mocht je er zelf niet uitkomen!

Stuur mij gerust een mailtje wanneer je wilt weten wat de mogelijkheden zijn.

Hartelijke groeten,

Edith