LED verlichting in huis, ben jij al om?

 

Misschien gebruik jij ze nog, die heerlijke sfeervolle gloeilampjes van weleer? Met de simpele keuze voor hoeveel watt en met de variatie in mat, helder of softone?

Those were the days!

Maar kom op, vandaag de dag (en zeker nu) zijn we ons toch iets meer bewust van het flinke energieverbruik van die lieve oude gloeilampjes. En natuurlijk zijn spaarlampen al een goede stap vooruit geweest, alleen waren de sfeer keuzes daarin redelijk beperkt….standje ‘koelhuis’ of standje ‘ik zie net niets meer’.

Daarom deze keer een blog over alle weetjes rondom de (toch al niet meer zo) nieuwe lichtfamilie, te weten LED verlichting.

De trend is Led

De letterlijke vertaling van Led is Light Emitting Diode, een hele andere manier van electra omzetten naar licht dan het welbekende gloeidraadje van meneer Edison. Het Led energieverbruik is minimaal, de warmte eveneens maar de lichtopbrengst is enorm. 

En dat is nu net een dingetje…want je wil niet altijd in de volle schijnwerpers zitten. Dus hoe maak je jouw interieur sfeervol en tegelijkertijd ook functioneel Led verlicht?

 

3-Standen lamp

Misschien heb je wel al gehoord van de term Kelvin, de zgn warmtekleur van de lichtbron? En van de term Lumen, de lichtsterkte van de lamp?

Door de ‘kleur’ van de lamp te kunnen aanpassen van warm wit (2700 kelvin) naar geler licht (2200 Kelvin) heb je meteen al een sfeerverbeteraar te pakken. Bij veel 3 Standen lampen verandert ook het Lumen (de lichtsterkte), waardoor je functioneel en sfeerlicht kunt creeren.

Het fijne van de 3 Standen lamp is dat je hier geen bijzondere dimschakelaars voor nodig hebt. Met je gewone aan/uit knop verander je bij iedere keer schakelen de temperatuur en/of lichtsterkte.

 

Around the globe

Veel armaturen (verlichtingsmodellen) zijn in de huidige trend open van stijl waardoor je vaak de lichtbron kunt zien. Hoe mooi is het dan om daar ook iets bijzonders mee te doen.

Deze Globe ledlampen zijn er in diverse diameters (G80, G125) en natuurlijk ook in diverse Lumen en Kelvin. Als er gesproken wordt over Dimmable is de lamp traploos dimbaar via een leddimmer.

 

 

Hoeveel watt/lumen gebruik ik waar?

Vroeger sprak met van Watt(age), wat eigenlijk het verbruik van de lamp aangaf. Daarom heeft men nu bij het energiezuinige led gekozen om de werkelijke lichtsterkte (Lumen) als belangrijk gegeven te gaan vermelden.

TIP: Een handigheidje qua globale vergelijking met de vroeger Watt is om het aangegeven aantal Lumen te delen door 10 dus bijvoorbeeld 500-700 Lumen is globaal 60 watt. Een ideale lichtsterkte om bijvoorbeeld in een hanglamp te gebruiken. 

 

Je licht opsteken?

Wil je graag meer informatie of ben je op zoek naar een goed lichtplan neem dan geheel vrijblijvend eens contact op. Ik help je graag verder in de mooie wereld van verlichting.

(06-23912516)

 

Sfeervolle groeten,

Edith Houberg