Bij een verhuizing of bij een opfrisbeurt van je huis sta je vaak voor de keuze: `gaan we kleuren gebruiken en zo ja, welke?`
Voor bijvoorbeeld de wanden wordt vaak gekozen voor wit. Een tint die makkelijk in te passen is en ook optimaal het licht weerkaatst.
Maar het is misschien een leuke verrassing om eens te experimenteren met een gekleurde wand (of wanden) en de sfeer en ruimtelijkheid hierdoor te zien verbeteren.

Er bestaat namelijk zoiets als een wisselwerking tussen kleuren.

Licht-Donker contrast

Een simpel voorbeeld daarin is het Licht-Donker contrast. Door niet exact dezelfde kleur te herhalen maar juist de meest donkere als de meest lichte variant te gebruiken creëer je diepte in je interieur.

Warm-Koud contrast

Een ander duidelijk contrast is het Warm-Koud contrast. Warme kleuren zoals rood, geel en oranje komen meer op je af en zijn daarom goed te gebruiken in accessoires. Groen en blauw als koelere tegenhanger verruimen juist een ruimte. Naast elkaar gebruikt zullen deze kleuren het effect nog meer versterken.

Lichtinval en sfeer

Natuurlijk is iedere ruimte in huis anders qua lichtinval en sfeer. Ligt een kamer op het noorden of oosten dan zal de sfeer er vaak koeler aanvoelen. Dit ontstaat doordat licht uit deze windrichting meer blauwtinten in zich heeft. Het is goed om hier juist warmere kleuren en materialen toe te passen. Een kamer op het westen of zuiden voelt meteen al warmer aan door de rood tinten in het natuurlijke licht. Een wand in een koelere tint zal hier prachtig staan.

Heart Wood

Verffabrikanten zoals Flexa en Histor benoemen vaak een `Kleur van het jaar`, afgestemd op de stemming en actualiteiten in de wereld.
Bij Flexa hebben ze dit jaar gekozen voor de kleur Heart Wood, een grijs-roze kleur .

Heart Wood is erg mooi te combineren met warme aardetinten maar zeker ook met de koele blauw tinten. Hierdoor is deze kleur goed toe te passen in interieurstijlen zoals de puur Landelijke, de Scandinavische of de Basic stijl.

Al deze kleurvoorbeelden zijn natuurlijk te bereiken met verf maar verdiep je ook eens in de mogelijkheden van gekleurd behang. Een combi daarvan geeft een ruimte vaak net wat extra.

Sfeervolle groeten,

Edith